Kuvaus
Voimistuneen maahanmuuton myötä monissa länsimaissa – tunnetusti myös Suomessa – on käyty vilkasta ja melko värikästäkin keskustelua islamilaisen ja moderneiksi mainittujen kristillisten tai maallistuneiden kulttuurien kohtaamisesta. Tyypillisesti keskustelua leimaavat erilaiset ennakkoasenteet miltei tyystin puheenvuorossa olevaan osapuoleen katsomatta.
Vahingollisimpia ennakkoluuloja sekä keskustelun että sen ulkopuolella nykyään jo käytännössä elettävän yhteiselon kannalta ovat ne, jotka syntyvät tietämättömyydestä. Yhtä erilaiset on Husein Muhammedin kirja muslimeista ja suomalaisesta yhteiskunnasta. Se valottaa monipuolisesti ja ennen kaikkea käytännönläheisesti, millaista on islamilaisia perinteitä noudatteleva arkielämä Suomessa. Muhammed esittää valistuneita näkemyksiä muun muassa muslimien asemasta työ- ja talouselämässä, kouluopetuksen järjestämisestä ja kysymyksestä, onko sharia-laki sovellettavissa suomalaiseen oikeusjärjestelmään.
Näitä teemoja hän taustoittaa historiaa ja muslimi-identiteettiä pohdiskelevilla jaksoilla. Kirja on korvaamattoman arvokas tietopaketti sekä islamista yleisesti kiinnostuneille lukijoille että niille, jotka tavalla tai toisella kohtaavat elämässään puheena olevien kulttuurien välisiä eroja, eivätkä ole vielä aivan varmoja siitä, mistä niissä on kysymys.